Tekstschrijven en groepsuitjes in Hellevoetsluis
Bel ons: 06 417 88 737

Rondleiding in Hellevoetsluis

Rondleidingen met liefde en passie.

Maak kennis met de rijke historie bij de diverse musea in het oude vestinghart van Hellevoetsluis. Zeker de moeite waard!

Stadswandeling in Hellevoetsluis

Eeuwenlang was de huidige locatie van de Vesting niet meer dan een geul die het polderwater naar zee afvoerde. Vanaf de 16e eeuw werd het steeds meer een oorlogshaven met verdedigingswerken die uniek zijn in zijn soort. Samen met een kundige stadsgids loopt u door de Vesting van Hellevoetsluis met historische huizen en gebouwen waarvan vele een lange geschiedenis hebben. De details worden door uw gids onthuld. Meldt u aan voor de stadswandeling Hellevoetsluis en geniet van de verhalen achter onze mooie historische vestinghaven!

Lees meer…

Stadswandeling Maritiem

Er was een tijd dat de Marine gevestigd was in Hellevoetsluis. Er was enorm veel bedrijvigheid rondom de vestinghaven. De restanten van de muur rondom de marinewerf, het droogdok en verschillende gebouwen zoals de machinistenschool vertellen het verhaal van toen. In de Veste staat nu de maquette staat waar goed te zien is hoe de werf er uit zag, Het geeft een beeld van de werf van toen. Begin 20 ste eeuw verliet de marine Hellevoetsluis en daarmee de zo kenmerkende bedrijvigheid. Stadswandeling maritiem: Luister naar de verhalen van onze ervaren stadsgids en ga even terug in de tijd!

Lees meer…

Stadswandeling Michiel de Ruyter

Vanuit de oorlogshaven van weleer vertrokken de zeehelden Maarten Tromp, Michiel de Ruyter en Piet Hein. Onze ‘Michiel de Ruyter’-stadsgids neemt u mee op ontdekkingstocht en laat u het roemruchte verleden van de zeehelden zien in de vestinghaven van Hellevoetsluis. Een bijzondere ervaring om te lopen op de plek waar de vaderlandse zeehelden vroeger hebben rondgelopen… Maak uw uitje compleet met een Michiel de Ruyter 3 gangen menu. De chef koks hebben zich laten inspireren door onze zeehelden.

Lees meer…

Wandeling over de Verdedigingswerken

Hellevoetsluis heeft een rijke historie en is uitgegroeid tot een belangrijke marinehaven van Holland met verdedigingswerken die uniek waren voor de lage landen. De kazerne Haerlem is indrukwekkend te noemen. Hier bevindt zich ook een expositie over de geschiedenis van de vesting. In 1879 is men begonnen met de aanleg van deze grootse kustbatterij. Daarnaast ligt op de wallen en in de bunkers ook veel verborgen. Tijdens de rondleiding Hellevoetsluis ziet u het schitterende gereconstrueerde 24 cm-kanon. Luister naar de spannende verhalen en laat de historie tot leven komen.

Lees meer…

Droogdok Jan Blanken

Droogdok Jan Blanken is het oudste, werkende, stenen droogdok van Europa. Bijzonder hoe de technieken van tweehonderd jaar geleden nog steeds actueel zijn. Het gratis toegankelijke terrein biedt onder andere een bezoekerscentrum. De rondleiding door de aquaducten is een aanrader. Geniet van een film over het dokken, bouwen en repareren van de schepen en laat u verrassen.

Lees meer…

Museumschip de Buffel

De Buffel werd rond 1868 gebouwd van staal, toen hout de standaard was. Het schip was samen met drie andere ramtorenschepen bedoeld voor de verdediging van de Nederlandse kustwateren. De Buffel kwam in 1896 naar Hellevoetsluis, waar het als logementsschip dienst deed tot 1920. Het schip heeft ruim 100 jaar dienst gedaan bij de Koninklijke Marine. Stap aan boord van de Buffel en ga terug in de tijd, niet alleen de museumliefhebber kan zijn of haar hart hier ophalen, ook de jeugd vermaakt zich hier prima. Het benedendek is ingericht voor kinderen.

Lees meer…

Lichtschip 12 Noord Hinder

Marinehaven Hellevoetsluis was jarenlang het station voor onderhoud en afbouw van schepen, waar ook Lichtschip 12 Noord Hinder in 1963 werd afgebouwd. Lichtschepen lagen voor anker op zee om banken en ondiepten aan te geven. Nadat het schip in 1994 overbodig was geworden op zee werd zij opgelegd in Hellevoetsluis. Een groep enthousiaste mensen met gevoel en liefde voor schepen behoudt het schip voor het nageslacht en laat u meegenieten in de tijd van toen. Een bezoeker kan via een rondleiding en een expositie zien hoe het leven aan boord was.

Lees meer…

Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis

Het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis is gevestigd in twee statige voormalige marine gebouwen. Waar vroeger de zeilschepen werden bevoorraad met touw, katrollen en kogels, staan nu schuimblus-voertuigen en stoomspuiten. U vindt hier een rijke verzameling brandbestrijdingsmiddelen vanaf 1650 tot het heden. Van stormlantaarn tot de grote blikvangers, waarvan een aantal nog in rijdende conditie wordt gehouden. De soms nog uit de 17e eeuw stammende collectie wordt met zorg onderhouden en te zien tijdens de rondleiding Hellevoetsluis.

Lees meer…

Historyland 

Op een leuke en leerzame manier neemt Historyland je mee op reis door de tijd. Leer alles over de mammoet op de tentoonstelling de ‘Mammoetsteppe’. Verdiep je in de bevolkingsgeschiedenis van Voorne: ‘De steentijd in de ‘Maasmonding’ en ervaar hoe koud het was in de ijstijd in de ijsgrot. Verbaas je over de levensgrote ijsbeer, de sabeltandkat en de levensgrote mammoet die opgesteld staan in een prachtige tentoonstellingsruimte. Ook buiten is er van alles te beleven.

Lees meer…

Stadsmuseum Hellevoetsluis

Op de bovenverdieping van het uit 1786 daterende grootmagazijn van de marinewerf is een verborgen schat aan informatie te vinden over de historie van Hellevoetsluis. In de vaste expositie wordt het leven, wonen en werken van de inwoners van toen en nu in beeld gebracht. In themahoeken zijn er voorwerpen te vinden over het dagelijks leven, de landbouw, het onderwijs en de glorierijke maritieme geschiedenis. Geniet van de filmpjes, de foto’s en tekeningen uit de tijd van toen. De vrijwilligers staan klaar en helpen u graag met het opzoeken van stukken uit de archieven.

Lees meer…

Korenmolen de Hoop

Voor de bouw van de huidige molen stond sinds 1697 een houten standerdmolen op de plek waar nu het Droogdok is. Die moest wijken voor de plannen van de waterbouwkundige Jan Blanken. In 1801 bouwde de molenaar korenmolen ‘de Hoop’ op haar huidige plek in de vesting van Hellevoetsluis. Jarenlang is molen de Hoop gebruikt om graan te malen. Momenteel draaien vijf gediplomeerd molenaars en zes molenaars in opleiding de molen om haar te behouden als werkend industrieel erfgoed. De molenaar vertelt u graag het verhaal van de verschillende soorten molens.

Lees meer…

Mijnenveger Bernisse

De m.s. Bernisse is een AMS 60 (Adjudant Mine Sweeper) en gemaakt van hout. Vijfentwintig jaar lang deed het schip dienst als mijnenveger op de Noordzee om de zeemijnen en bommen uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te maken. De mijnenveger verlaat nog regelmatig de haven om een rondje te varen en jaarlijks terugkerende evenementen te bezoeken. Stap aan boord van de mijnenveger Bernisse. Bezoekers kunnen de geschiedenis zien over het vegen van mijnen die in de tweede wereldoorlog zijn gelegd. Het schip ademt nog het stoere marine leven aan boord.

Lees meer…