Tekstschrijven en groepsuitjes in Hellevoetsluis
Bel ons: 06 417 88 737

Hellevoeter 14- Ontdek het Haringvliet met Camilla Dreef

Het oer-Hollandse getijdenlandschap in het Haringvliet wordt komende zomer in ere hersteld als de Haringvlietsluizen op een kier worden gezet. Op de grens van rivier en zee ontstaat een uniek natuurgebied bij ons voor de deur. Een toeristische trekpleister waar iconen als de zeearend, steur, bruinvis en witsnuitdolfijn zich kunnen vestigen. We praten daarover met Camilla Dreef, die tweewekelijks een vlog maakt en de transitie op de voet volgt. In haar filmpjes laat Camilla  Dreef de natuur van Voorne Putten door het oog van de enthousiaste biologe zien.

Natuurlijk!
Camilla Dreef was altijd al één met natuur. Met haar ouders en broer werden vakanties in natuurlijke omgevingen gevierd. Camilla studeerde af in de Biologie, waar ze aardwetenschappen bestudeerde en onderzoek deed ter bescherming van de natuur. Tijdens haar afstuderen deed ze mee met het tv- programma ‘In de ban van de condor’ en ontdekte zij het presenteren. Ze werd vervolgens gevraagd voor het tv-programma ‘Binnenste Buiten’ en door haar contacten bij de Vogelbescherming, waar ze haar stage genoot, werd zij gevraagd of zij voor het ‘Droomfonds’ vlogs te maken om zo het Haringvliet in de breedste zin te ontdekken. Een kans waar zij volmondig JA op zei.

Kans
Camilla vertelt: “Spannend was het wel, want ik had dat nog nooit gedaan. Het leuke aan het maken van de vlogs vind ik de veelzijdigheid. De creativiteit van het filmen met de Selfiestick (waarvan ik gezworen had die nooit te gebruiken), de moeilijkheid van de wind op de microfoon en de bewerking van de filmpjes achteraf waren volledig nieuw voor mij. Maar gelukkig gaat het mij steeds beter af. En weet je daarnaast hoe leuk het is om in zo’n mooie omgeving rond te mogen lopen en van de natuur genieten, daar speciale dingen te laten zien en na publiceren van de filmpjes op Facebook zoveel leuke reacties te mogen ontvangen?”

Droomfonds
“De natuurlijke ontwikkelingen van het kierbesluit vind ik bijzonder interessant. Het boeit mij om te volgen wat er gebeurt als de sluizen op een kier gaan en het zoute water zich gaat mengen met het rivierwater. Er gebeurt zowel boven als onder water zo veel! Door het unieke landschap van slikken, schorren en rietvelden te herstellen ontstaat een walhalla voor vissen en vogels. Oorspronkelijke planten kunnen terugkeren en trekvissen en moeras- en watervogels kunnen weer hun plek vinden. Fantastisch om aan de zijlijn te mogen staan en een kijkje te krijgen achter de schermen van het Droomfondsproject, waar natuur, cultuur en recreatie in elkaar overvloeien.”

Aanstekelijk enthousiast
Camilla heeft inmiddels alweer 24 vlogs gemaakt die te vinden zijn op de facebookpagina ‘Haringvliet’ en op het YouTube kanaal. Het wandelen en fietsen over Voorne Putten bevalt haar wel en voorlopig geniet zij met volle teugen van deze geweldige opdracht! Camilla: “Zodra ik de stad uit ga en Voorne Putten op rijd, daalt er een rust over mij heen. Ik zie er steeds weer naar uit! Spannend om te kijken wat ik tegen ga komen en heerlijk om te genieten van het boerenland. Pas fietste mijn broertje met mij mee, en ook hij zei: Ik kom hier echt tot rust! Bewoners van Voorne Putten valt het misschien niet meer op, maar misschien omdat wij beiden in de stad wonen valt dat extra op. Daarnaast is iedereen hier opvallend vriendelijk! Ik vind het echt heel erg leuk met lokale mensen op pad te mogen gaan, die gepassioneerd over hun stukje natuur kunnen vertellen. Die meneer bij de zeehondenopvang of boswachter Ted bij voorbeeld, zo bevlogen over wat er ging gebeuren. Dat is heel speciaal en erg aanstekelijk.”

Vloggen slaat aan!
Tijdens een vlog die Camilla maakte tijdens de veldlessen voor de basisscholen, ontdekte zij dat kinderen de wereld volgen via vloggers, social media en YouTube. Alles wat online staat is relevant. En dat staat in hoog aanzien in de ogen van de kinderen. Door het vloggen wordt ook de jongere generatie bereikt. Ook ‘Haringvliet’ heeft een eigen YouTube kanaal. Een typerend kenmerk voor een vlogger is dat hij/zij zijn alledaagse handelingen vastlegt, een bekend vlogger is bij voorbeeld Enzo Knol. Naast vloggers die hun leven filmen zijn er ook die zich beperken tot het filmen van een bepaald soort activiteit. Camilla is daar een voorbeeld van.

Waarom de sluizen op een kier?
Het bijzondere project Natuurherstel Haringvliet is ontwikkeld door 6 organisaties: initiatiefnemer het Wereld Natuur Fonds (WNF), Natuurmonumenten, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming Nederland. Zij werken nauw samen met de provincie Zuid-Holland en gemeenten in de regio die van het Haringvliet weer een dynamisch gebied willen maken. Dankzij de deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij kan iedereen straks op het water en aan de oevers genieten van unieke natuur die vrijwel is verdwenen uit de Nederlandse delta.