Tekstschrijven en groepsuitjes in Hellevoetsluis
Bel ons: 06 417 88 737

Hellevoeter 13- Samen sterk voor een fijne leefomgeving

“Zoals zo velen draag ik Hellevoetsluis een warm hart toe! Ik vind het belangrijk om naast mijn werk een steentje bij te kunnen dragen aan de vormgeving van mijn leefomgeving. Samen sterk! We creëren gezamenlijk namelijk echt iets moois binnen onze eigen woonplaats. Want welke kennis je ook meebrengt, er is altijd wel vrijwilligerswerk te vinden dat echt goed bij je past en waar je veel energie uit kunt halen.”

Verhalen vertellen
Anneke Roskam is vrijwilligster bij het Brandweermuseum. Vorig jaar studeerde zij af als ruimtelijk ontwerper en werd zij door haar nieuwsgierigheid naar het cultureel erfgoed enthousiast over het Brandweermuseum. “Het is een plek die mij aanspreekt en waar veel te doen is. Het werken met mensen met verschillende ervaring en achtergrond vind ik uitermate boeiend. Van baliemedewerker tot technisch medewerker van oud-brandweerman tot gids of medewerker in het archief, je leert van elkaar! Gezamenlijk zetten we ons in om de prachtige historische collectie op zijn best tot zijn recht te laten komen.”

Samen sterk
Anneke vangt de verhalen achter de grootste collectie brandweermaterialen van Nederland en geeft die beeldend weer. Een invulling die helemaal bij de ontwerpster past. Samen met het team van vrijwilligers werkt zij verschillende ideeën uit tot een mooi concept. Eén dag in de week is Anneke bezig met de ontwikkeling van nieuwe exposities en legt zij boeiende contacten met de afdeling ‘Leer en Beleef’ bij de Bieb, het erfgoedhuis en vooral de andere Hellevoetse musea voor een versterkende onderlinge samenwerking. “Hoe leuk is het om bij te dragen aan een beleving, die te mogen ontwikkelen en je daar samen sterk voor te maken!”

Bewaren voor de toekomst
Een beleving die niet alleen bij het Brandweermuseum voelbaar is. Het Droogdok, de Verdedigingswerken en de historische schepen aan de Koningskade vertellen elk op hun eigen vlak het militaire en maritieme verhaal van en over Hellevoetsluis. Op de Buffel bij voorbeeld, stap je zomaar de geschiedenis binnen en voel je die letterlijk overal om je heen. Ook Wil De Filippi en Piet Smit hebben hun draai gevonden in het niet altijd even eenvoudige vrijwilligerswerk. De enthousiaste vrijwilligers van Stichting Ramtorenschip de Buffel zetten zich graag in om het prachtige schip voorgoed voor Hellevoetsluis te bewaren.

Verliefd
Wil vertelt: “Ter afleiding na ziekte binnen ons gezin was ik vier jaar geleden op zoek naar een leuke vrijwilligersfunctie. Ik stond, net als zo velen, op de kade en zag het imposante schip ‘de Buffel’ de haven van Hellevoetsluis binnen varen en was op slag verliefd! Hier ga ik voor, dacht ik. Het werk als algemeen coördinator aan boord is leuk en afwisselend en heerlijk om mijn creativiteit in kwijt te kunnen. En dan blijkt ook nog eens dat het vrijwilligersteam op de Buffel een enorm gezellige club is!” Piet beaamt dat volmondig: “De vrijwilligersgroep voelt als een grote familie. Er is weinig verloop en ook nieuwe vrijwilligers voelen zich welkom, omdat er geen kliekjes gevormd worden.”

Tweede liefde
Piet: “Toen het er vorig jaar naar uit zag dat de Buffel voor Hellevoet verloren zou gaan (red: Arie van den Ban gaf aan de kosten niet alleen meer te willen dragen) stond het hele team klaar om er gezamenlijk de schouders onder te zetten. Ik ben, net als Wil, vanaf het begin betrokken bij de Buffel. Ik stond vaak aan de Nieuwe-Waterweg te turen naar het langskomende scheepvaartverkeer… En toen deed de kans zich vier jaar geleden voor om mij bij het vrijwilligersteam van de Buffel aan te sluiten. Zo kon ik eveneens bijdragen om de geschiedenis in stand te houden en greep die kans met beide handen aan. Het is mijn lust en mijn leven. Zelfs op een vrije dag kom ik nog even langs om te kijken of alles goed gaat aan boord.” Wil en Piet zijn het dan ook eens: “Zonder vrijwilligers geen Buffel, maar wij zouden het vrijwilligerswerk op de Buffel ook echt niet meer willen missen!”