Tekstschrijven en groepsuitjes in Hellevoetsluis
Bel ons: 06 417 88 737

De verwachting- kerstspel

Een sfeervolle en unieke kerstbeleving…

Als de dagen kort en donker zijn en als we al reikhalzen naar licht en warmte, staat het verhaal en de viering van Kerstmis voor ons klaar om aan deze wens vervulling te geven. Het Kerstverhaal  ‘de verwachting’ vertelt over de lange en donkere reis van Jozef, Maria en de 3 Koningen die eindigt in een kerststal te Bethlehem met het licht van de ster en de geboorte van Jezus, de lang verwachte Messias.

Het is druk op het land van Nazareth, het dorpje waar Maria en haar ouders in soberheid leven. De oogst is goed gelukt en eindelijk is er weer eens wat opbrengst voor de arme boeren. De blijdschap is echter van korte duur. De belastinginners van Herodes komen op bezoek en eisen een halve sjekel voor de tempel en twee sjekels voor Caesar op bevel van Herodes. De vader van Maria is ten einde raad. Er is amper genoeg eten voor zijn familieleden. Hij besluit Maria, zijn enige dochter uit te huwelijken aan Jozef, een rechtschapen hardwerkende timmerman.

Maria schrikt als vader haar dit vertelt en begrijpt deze onverwachte keuze niet. “Hoe kan ik liefde geven aan een man die ik amper ken?” Kwaad loopt ze naar de waterput en als ze daar haar tranen laat stromen verschijnen een aantal engelen in fel licht gehuld. De engel Gabriël vertelt haar: “Ik ben Gabriël en ik ben gezonden om je goed nieuws te brengen.” De engel vertelt haar dat ze zwanger zal worden en een zoon zal baren en dat zij hem de naam Jezus moet geven.

Maria is verward en vraagt: “Hoe zal dat gebeuren, want ik heb nog nooit met een man geslapen! En hoe kan men mij geloven? Ze hebben mij net aan een man gekoppeld die ik nauwelijks ken. Kunnen de mensen dit begrijpen?” De engel Gabriël stelt haar gerust. “Wees niet bang, want het kindje zal heilig genoemd worden en de zoon van God zijn.”

Maar als Maria vertelt dat er een engel aan haar is verschenen en zij de zoon van God zal baren, wordt haar vader heel boos en laat haar duidelijk merken dat ze de familie te schande zet. “Ze kunnen je stenigen op straat Maria. Vrouwen zijn voor minder ter dood gebracht. Ook haar aanstaande bruidegom Jozef is zwaar teleurgesteld in Maria. Hij dacht een deugdzame vrouw te trouwen en is daar nu niet zeker van.

Deze gedachte verandert als de engel Gabriel in een droom aan Jozef de boodschap brengt dat Maria in verwachting is van de Heilige Geest en een zoon zal krijgen die ze de naam Jezus moet geven. Josef vertelt dit nieuws aan Maria en eindelijk is er iemand die haar gelooft…

Als Rome een volkstelling wil doen, moeten alle mannen naar hun geboorteplaats om zich daar te melden. Jozef zal zich in Bethlehem moeten inschrijven en Maria besluit met hem mee te gaan. Op deze lange voettocht ziet Maria in dat Jozef een zeer liefdevolle man is en ze beseft dat ze alle geluk van de wereld heeft met Jozef als vader van haar kindje. Want dit kindje is meer dan een gewoon kind…

Op een van de rustplaatsen ontmoeten ze vriendelijke herders die een leven lang in eenzaamheid op de velden wonen met hun schapen. Als de eerste weeën zich aanmelden bij Maria, en Jozef geen plek kan vinden voor de nacht in de herbergen in de buurt van Bethlehem, zijn het de herders die Maria en Jozef onderdak bieden in een stal met stro. Een ster verschijnt aan de heldere hemel en de engelen verschijnen aan de herders op het veld.

”Verheug u, ik kom jullie goed nieuws brengen. Een blijde boodschap, niet alleen voor u maar voor het hele volk! Vandaag is een redder voor jullie geboren in de stad van David. Hij is de Messias. Jullie zullen een kind vinden dat in doeken is gewikkeld en in een voederbak ligt.” Een groots eerbetoon volgt vanuit de hemel door een menigte van engelen…

 

 

Kerst in de Vesting 2017 in Hellevoetsluis

Met gepaste trots presenteert de Culturele Stichting Voorne dit jaar voor het eerst hun kerstvoorstelling “De Verwachting”. Met deze theatervoorstelling geven zij middels spel en zang vorm aan de behoefte om de Kerstperiode naast de gezellige winterse familiesfeer van invulling en zingeving te voorzien.

Een unieke en betoverende avond…
Als voorproefje op de complete voorstelling worden enkele scenes van over het traditionele Jozef en Maria verhaal vertoond tijdens het “Lopend theater”. Tijdens Kerst in de Vesting in Hellevoetsluis op zaterdag 16 december a.s. start vanaf het cultuurhuis het lopend theaterstuk. Na de vertelling om 19.00 uur volgt een lopende processie naar de Grote Kerk in de vesting, waar Maria wordt uitgehuwelijkt, de Engel Gabriel verschijnt en de scene van de waterput en de 3 koningen wordt gespeeld. Op het plein voor de Waag volgen de Droom van Josef, de Steniging van Maria en de verschijning van de Engel Gabriel. Bij het BarBiertje is tot slot de Herodes scene te zien. Het kerstspel, dat doet denken aan ‘The Passion’ zal daarna om 20.45 uur nogmaals starten vanaf het terras op het Baantje en duurt vervolgens tot 22.15 uur.

Toegankelijk toneel op locatie
De toneelgroep van de Culturele Stichting Voorne speelt het kerstspel onder leiding van regisseur Margareth van Rooijen en onder muzikale leiding van Ellen Besemer. Zij waren eerder al betrokken bij Jesus Christ Superstar in Hellevoetsluis. De toneelgroep laat klassiekers uit de literatuur en de muziek herleven en maakt de verhalen toegankelijk voor zowel jong als oud. Beleef het kerstverhaal in levenden lijve en kom op zaterdagavond 16 december naar de Vesting van Hellevoetsluis om het gratis spektakel mee te beleven! Er wordt zowel in het donkere buiten als het warme en lichte binnen van deze prachtige en sfeervolle locaties gespeeld en gezongen. De volledige voorstelling wordt een week later vertoond in Zwartewaal waar het Kerstverhaal begint en eindigt in de Sint Martinuskerk.