Tekstschrijven en groepsuitjes in Hellevoetsluis
Bel ons: 06 417 88 737

Hellevoeter 13- Op avontuur met de Scouting Hellevoetsluis

Vol spanning, want dat mag thuis niet, steken de kinderen zelf hun vuurtje aan. Leidster Bianca Burger van de welpentak ‘Voornse Trekkers’ vertelt daarbij over zuurstof en het sprenkelen van water. De kids zijn geconcentreerd bezig en met gloeiende wangen vermaken zij zich elke zaterdagmorgen met hun leeftijdgenootjes. Bij de tot de verbeelding sprekende Kazerne Haerlem heeft Scouting Hellevoetsluis haar onderkomen. Op het plein en de achtergelegen wallen is het elke zaterdag een gezellige drukte.

 

Uitleven
Bianca vertelt: “Geweldig he, hier kunnen ze lekker hollen en zich uitleven. Ze mogen broodjes bakken op een vuurtje en lossen samen puzzeltjes op. Zo leuk om te zien dat de kinderen er zo veel socialer en zelfverzekerder van worden. Heerlijk om dit te mogen doen!” Bij het spelen aan de hand van een thema gebruiken de jongste scouts hun fantasie en dit draagt bij aan de ontwikkeling van de kinderen. Dit alles gebeurt onder leiding van deskundige vrijwilligers. Bianca is, zoals zij zelf zegt, een zij-instromer. Zelf ging zij als kind niet naar scouting, maar raakte 5 jaar geleden verslingerd toen haar oudste dochter tijdens 5 proefochtenden van het project ‘Hart voor Sport’ het scout virus te pakken kreeg. Inmiddels zijn alle dochters betrokken bij de Scouting. De oudste, Berit (16 jaar) is ingedeeld bij de Explorers, Solveig (van 13) bij de amfibieën en jongste dochter Kaja (11 jaar) bij de Orka’s.

 

Luchtkastelen
We lopen ons rondje verder over de verdedigingswerken en zien de Luchtverkenners in actie. Kris Huijgen (14 jaar), Amber de Mare (13 jaar) en Jonathan van Es (11 jaar) vertellen: “Luchtverkenners doen alles wat ook “normale” scouts ook doen. Daarnaast zijn we gek op alles wat met de lucht te maken heeft. We mogen modelvliegen met lijn bestuurde modellen, volgen cursussen op het gebied van parachutespringen, zweefvliegen, vliegbrevetten, radiocommunicatie en nog veel meer. Luchtverkenner zijn is meer gericht op techniek, want ook het programmeren van computers is een gezamenlijke interesse. ”

 

Verbroedering
Jonathan vertelt: “Een eskader, dat is een leeftijdsgroep, bestaat uit verschillende subgroepen van 4 tot 7 luchtscouts, die de bemanningen worden genoemd. Een ‘bemanning’ wordt geleid door de leden met de meeste ervaring: de piloot of ‘1e piloot’ en de assistent piloot of ‘2e piloot’. De ouderen helpen daarbij de jongeren.” Waarop Amber toelicht: “De scouting moet je zien als een hobby, een vorm van vrijetijdsbesteding. En het leuke is: Het voelt ook als één grote vriendengroep waar je samen leuke dingen mee doet.”

 

Avonturen beleven
Als we vragen wat zij nu het allerleukst vinden klinkt het eenduidig; Het jaarlijkse kamp! Jonathan: “We krijgen dan een soort dropping. De eerste keer dat je meegaat wordt je gedoopt als je terugkomt en dan halen ze geintjes met je uit! Bij voorbeeld een touw ingesmeerd met pindakaas.” “Of je moet met een blinddoek een parcours afleggen door de modder,” vult Amber aan, “Of je moet iets vies proeven als je een vraag verkeerd beantwoordt,” haakt ook Kris aan. “Maar het allerleukst vind ik het spel ‘weerwolf van wakkerdam’ bij het kampvuur”, vertelt Amber. “Het kampvuur ’s avonds is fijn,” beaamt ook Jonathan, “Lekker om met elkaar te kletsen en de avonturen van de dag door te nemen!”

 

 

Wat is scouting?

Scouting is een plezierige en uitdagende vrijetijdsbesteding geïnspireerd op het buitenleven, waar in actief samenspel met leeftijdsgenoten, een bijdrage geleverd wordt aan de vorming van de persoonlijkheid. Scouts leren met respect voor zichzelf en hun omgeving hun eigen grenzen verkennen en verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, elkaar en de wereld om hen heen.

 

Achtergrond en geschiedenis
Om de jongere kinderen te boeien, besloot Baden-Powell een fantasieverhaal te gebruiken als kapstok voor de activiteiten. Hij koos voor het jungleboek van Rudyard Kipling, een verhalenbundel voor kinderen die kort daarvoor verschenen was. De verhalen gaan (onder andere) over het jongetje Mowgli, die opgroeit in het oerwoud en in een nest van welpjes door de wolven wordt opgevoed. Doordat ook meisjes het welpenspel wilden spelen, had Baden-Powell voor hen in 1915 de leeftijdsgroep “brownies” (Kabouters) bedacht, met een bijbehorend sprookjesverhaal als kapstok. Samen met de figuren uit Jungleboek beleven kinderen van 7 tot en met 11 jaar de spannendste avonturen. Als de kinderen 11 jaar zijn kiezen zij zelf een vervolgende speltak die het dichtst bij hen ligt.
Landscouting

De meeste Scoutinggroepen in Nederland zijn landgroepen. Zoals de naam al zegt, leren en spelen de scouts in deze groepen op het land. Spelen in het bos, klimmen, avonturen beleven, kamperen en uitdagende activiteiten staan dan ook centraal.

 

Waterscouting

Ruim een kwart van de groepen in Nederland is een waterscoutinggroep. Vaak zijn deze groepen te vinden aan de kust, bij meren en bij rivieren. Waterscouts zijn vooral in de zomer veel op het water te vinden in vletten. Zeilen, kanoën en waterspelen staan centraal. In de winter onderhouden ze de boten en doen ze andere Scoutingactiviteiten.

 

Luchtscouting

Een aantal groepen verspreid over het land zijn luchtgroepen. Scoutinggroepen met luchtscouts gaan meestal op kamp in de buurt van een regionaal vliegveld. Luchtscouts bezoeken luchtshows of vliegvelden en leren alles over vliegen. Ook bouwen ze modelvliegtuigjes waarmee ze de wereld van de luchtvaart ontdekken.